Založ si blog

Keď dobro víťazí

Rozprávky neboli vždy určené len deťom, čo koniec-koncov dokazujeme každý rok počas vianočných a iných sviatkov, prázdnin a nedieľ so zrakom upretým na Popolušku, Perinbabu či Nastenku. Alebo sú súčasťou večerných uspávacích rituálov. Tento svet fantázie, v ktorom zápasí dobro so zlom však môžeme považovať aj za alegorický.

Čojaviem taký vlk a sedem kozliatok. Veď to všetci poznáme, kozliatka zostali doma samy. A vlk, to môže byť napríklad pani z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (alebo ako sa to teraz volá), ktorá sleduje opustené maloleté deti a ich situáciu. Jej prístup je invenčný, dokonca pracuje v utajení a využíva na to rôzne prostriedky. Alebo je to skutočný kriminálny živel (závisí od spracovania a konkrétnej publikovanej verzie) s kontaktmi na falšovateľov a dodávateľov novej identity (kováč), prípadne ako sa píše v inom leporele, je tu zdokumentovaná aj iná podvratná činnosť, keď vlk vykráda obchod, a namiesto služieb plastického chirurga či prestrojenia na Fantomasov spôsob, si pomúči laby a v tejto snehobielej podobe ich pretŕča pred predpotopnou zámkou. Dalo by sa tiež povedať, že vlastne robí osvetovú činnosť, keď poukazuje na nekvalitné zabezpečenie kozinho domčeka. A keď sme už pri koze – pri návrate z avizovaných nákupov je rozporuplne zobrazovaná bez tašiek a najmä tu chýba zdravá zelenina plná vitamínov určená pre kozí dorast. No, čo už, zrejme bolo v supermarkete primálo výhodných akcií. (Keď sme už pri tom, je čudné, že sa v tom obchode nezrazili s vlkom, ktorý tam kradol.)
Takže, teta koza (odpusťte tú familiárnosť) je typický príklad občana, ktorý nedôveruje právnemu systému daného štátu a spravodlivosť berie do vlastných rúk, pardón, na svoje rohy a kopytá. Inde dokonca použije nožnice a niť, čo sa len ťažko dá kvalifikovať ako dovolená obrana v medziach zákona. Napokon vlk zostáva s bruchom plným hrkotajúcich kameňov (povedzme, že ide o zaťaženosť úradníckou byrokraciou, aby sme sa vrátili k oduševnenej sociálnej pracovníčke), samozrejme, profesionálne zašitým v rámci pokrokovej jednodňovej chirurgie a kŕdeľ bezstarostných celých! kozliatok.

A čo predstavuje vlk v rozprávke o troch prasiatkach? Možno statika budov alebo niekoho z inšpektoriátu kontrolujúceho dodržiavanie bezpečnostných predpisov či odhaľovanie čiernej práce. V každom prípade je to zanietený zamestnanec, oddaný svojej práci dušou i telom, a keďže je v rozprávke, darí sa mu likvidovať i budovy bez stavebného povolenia. Až na tú poslednú, tam bude zrejme povolenie na výstavbu udelené až dodatočne.

V rozprávke o Červenej Čiapočke, ktorá bez doprovodu kráča tmavým hustým lesom, sa zas rieši problematika osamotených osôb v dôchodcovskom veku a starostlivosť o ne, potreba silných dioptrií pre deti odchované pri televízoroch a počítačových hrách. Ešteže poľovník si plní svoju úlohu včas a strieľa len povolenú zver. Keby totiž nebola reč o rozprávke, ale o jednej nemenovanej relácii, v ktorej každý deň pozýva na večeru niektorý z účinkujúcich a tí ho potom hodnotia, tak tento poľovník by sa zrejme na neokrôchaného drzého vlka vykašľal. Veď je lepšie servírovať desaťkilogramové mláďa daniela ako chlpatú nejedlú potvoru. A tak srnky preskakujú diaľničné zvodidlá, prebehnú množstvo kilometrov, aby zo zmrznutého poľa pozbierali posledné zvyšky, keď poľovníci zabúdajú na kŕmelce a už sa neobťažujú sypať im ani vyhodené pomaranče z nemenovaného obchodného reťazca začínajúceho na K. Ľahšie sa dopĺňa strelivo a mraznička.

A tak by sme mohli pokračovať ďalej. Už by som len rada uviedla, že mená a postavy uvedené v tomto fejtóne sú čisto náhodné a ak sa vám náhodou takéto rozprávkové pozadie premieta priamo na vašom pracovisku či doma, treba sa sťažovať na dvojadresnosť detskej literatúry, ale o tom inokedy.

Tag:

Jazykom mlčania

08.11.2016

Jazykom mlčania píšem. Slová sa otvárajú ako hroby v Bottovej balade. Len smútok tlačí v topánke. A v srdci ešte čosi hreje – tam, kde duša chodí spať.

V zrkadlení čitateľskej duše

12.11.2015

Maxence Fermine: SNEH Kniha Sneh oplýva priezračnosťou. Zbavená akéhokoľvek balastu umožňuje sústrediť sa len na krásu a pravdu života, na metafory votkané do jedinečnosti vločky, ktorá sa, rovnako ako táto kniha, nežne roztápa v dlani, hoci sa túžobne snažíme zadržať ten okamih… Prostá a nenapodobiteľná… Páli i chladí zároveň. Opantáva belobou, [...]

Údery okamihov

18.11.2013

Prekrásne údery okamihov Do sietí samy skáču Oceán bez soli V púšti bez sucha Les tvojich otázok Noc na nás vanie Šípové lupene v prievane zvieram Druhý breh sa ma snežným dychom dotýka Som deravá Bosá A taká mihotavá Ako tlkoty a zakrivenia

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 38187x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu