Založ si blog

Keď sa krstí vínnou révou. . .

Pre začiatok jesene je príznačné okrem iného vinobranie a slávnosti s ním spojené. Dnes nadobudlo vinobranie ďalší rozmer – písmenkový. Rodil sa podobne ako kvalitný vínny mok, ktorý očarí svojou chuťou, farbou, vôňou. Predchádzalo mu totiž starostlivé i úmorné opatrovanie vinohradu, rast, zrenie,oberanie, … a mnoho ďalších čiastkových prác rozhodujúcich o výsledku. Áno, dnes bolo vinobranie čarovných príbehov, povestí, tradícií v podobe knihy Vinohradnícke povesti autoriek Dobroslavy Luknárovej a Zuzky Kuglerovej, na blogu kedysi známej aj ako Rozprávkarka. Zvečnili ústnu tradíciu, zozbierali a vdýchli jej život. Ten svojím nečujným tlkotom odkazu predkov rozvlní čitateľskú predstavivosť i harfu duše.

Som rada, že som mala možnosť zúčastniť sa krstu ich spoločného diela, ktorý sa konal v obradnej sieni MSÚ v Rači vo veľmi príjemnej, priam rodinnej atmosfére. Krstilo sa netypicky – vínnou révou, symbolom zrodu vína a vinohradníckej oblasti. Nechýbali dôstojné i poetické príhovory, dobré račianske vínko, vôňa kvetov, úspechu i žičlivosti tých, ktorí vedia oceniť kvalitnú knihu. Verím, že ešte teplá ako čerstvo upečený chlebík poputuje do rúk ďalších a ďalších čitateľov.

Obom autorkám, ktoré mimochodom spojil písmenkový virtuálny svet zvaný blog, želám, aby ich tvorivosť bola ako pierko bájneho Fénixa, nikdy nehynúca, žiarivá a krásna.

 

Lesmíria

Jazykom mlčania

08.11.2016

Jazykom mlčania píšem. Slová sa otvárajú ako hroby v Bottovej balade. Len smútok tlačí v topánke. A v srdci ešte čosi hreje – tam, kde duša chodí spať.

V zrkadlení čitateľskej duše

12.11.2015

Maxence Fermine: SNEH Kniha Sneh oplýva priezračnosťou. Zbavená akéhokoľvek balastu umožňuje sústrediť sa len na krásu a pravdu života, na metafory votkané do jedinečnosti vločky, ktorá sa, rovnako ako táto kniha, nežne roztápa v dlani, hoci sa túžobne snažíme zadržať ten okamih… Prostá a nenapodobiteľná… Páli i chladí zároveň. Opantáva belobou, [...]

Údery okamihov

18.11.2013

Prekrásne údery okamihov Do sietí samy skáču Oceán bez soli V púšti bez sucha Les tvojich otázok Noc na nás vanie Šípové lupene v prievane zvieram Druhý breh sa ma snežným dychom dotýka Som deravá Bosá A taká mihotavá Ako tlkoty a zakrivenia

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 38143x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu